Transkranial manyetik stimülasyon (TMS) beyinde küçük bölgeleri uyarmak için kullanılan dokulara zarar vermeyen ve girişimsel işlem yapılmayan bir yöntemdir. TMS prosedürü, bir manyetik alan üreteci ile manyetik akım sağlayan levha işlem sırasında tedavi gören kişinin başının yakınında yerleştirilir. Bobin sadece elektromanyetik uyarım yoluyla bobinin altında beynin ön yan bölümlerini uyarmak için elektromanyetik akımlar üretir.
TMS, norolojide bir çok alanda tanısal amaçla kullanılmaktadır. Beyin felci, multipl skleroz, amiyotrofik lateral skleroz, hareket bozuklukları, motor nöron hastalığı ve yaralanma ve yüz ve kafa sinirler ve omuriliğin etkileyen diğer bozukluklardan hasarı değerlendirmek için.
Tedavi macıyla TMS migren ve tedaviye dirençli majör depresif bozukluk tedavisinde kullanılmak üzere Amerika ulusal ilaç ve gıda yönetimi tarafından (FDA) onaylanmıştır.
Bugün Klinik kanıtlar TMS nöropatik ağrı ve tedaviye dirençli majör depresif bozukluk için yararlı olduğunu göstermektedir. Klinik kanıtlar hızlı tekrarlayan TMS uygulamasının şizofreni ve negatif belirtiler için ve inme sonrası gelişen işlev kayıpları için yararlı olabileceğini göstermektedir.
Kaynak Wikidepia English
Prof. Dr. Selçuk Aslan
Psikiyatrist ve Psikoterapist
Merhaba, TMS tedavisi öncesinde yaptırılması gereken testler var mı? Maliyeti ne kadar? SGK karşılıyor mu yoksa cepten mi vermek durumundayız? Bu sorularıma cevap verebilirseniz sevinirim.
TMS sgk geri ödeme kapsamında. bazı hastahanelerde var. gazi tıp, hacettepe ve GATA ve Sehir hastanelerinde birçok devlet eğitim hastanesinde var bildiğimiz kadarıyla. özelde yaptırmak zorunda değilsiniz.
Hocam peki afazi ve hemipleji tedavisinde de kullanılıyor mu? Birçok yayın var başarısı olduğuna dair. Herkese uygulanıyor mu? Ne yapabiliriz Ankara dayız. Teşekkürler.
afazi ve hemipleji konusunda fizik tedavi ve noroloji doktorlarının yekisi var onlaraa sormak daha uygun olacaktır.