Blog

10 Kasım 2014

Art Terapi Çalışmaları

Sanat (Art) Terapi Çalışmaları

Sanat (Art) Terapi alanında 6 -8 kişiden oluşan yeni grup çalışmamız başlamıştır.  Sanata ilgi duyan danışanların katılımı ile gerçekleştirilmektedir. Depresyon, anksiyete bozukluğu, bipolar bozukluğu, iyileşme sürecindeki şizofreni olguları arasından resim ve müzik çalışmalarına uyum gösterebilecek olgular çalışmaya katılmaktadır. Kayıt için 0312 4682288 telefona adınızı yazdırabilirsiniz.

Gazi Üniv. Psikiyatri kliniğinde yatan hastalarla yaratıcı sanat terapileri çalışmalarımız her hafta cuma günleri sabah 10.30 da devam etmektedir.

Sanat ve Yaratıcılık Psikolojisi dersleri

Sanat akımları ve resim çalışmalarının psikolojik etkileri üzerine Tıp Öğrencileri ile 90 dk süren çalışma her hafta salı gunu 15.30- 17.00 arası yapılmaktadır. 6 Ocak Salı 2015 te son dersimiz ile dönem tamamlanmaktadır. İkinci dönem yeni seçmeli ders açılacaktır.

Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsünde Sanat ve Yaratıcılık Psikolojisi,  ve psikolojik etkileri üzerine lisansüstü derslerim başamıştır. Dersler salı günü 15.30-17.00 arası E blok 6 nolu dersane, ve uygulama Cuma günü psikiyatri dervisi uğraşı odasında verilemektedir. 2015 ikinci dönemde 5 lisansüstü öğrenci ile devam etmektedir. Gelecek yıl sonbahar yeniden ders acılacaktır. 4 Güzel sanatlar ve 1 Müzik bölümü mezunu toplam 5 lisans üstü öğrencisi kabul edilecektir.

ART TERAPİ ve SANAT PSİKOLOJİSİ

“Çizimle iyi hissetmek” workshop 2014 Kasım 50. ulusal kongrede verilmiştir.

Prof. Dr. Selçuk Aslan

Çizim insanın yazı yazma gibi iletişimde ve kendini ifade için kullandığı çok temel becerilerinden birisidir. Çizim becerisi bazı kişilerde çok daha kolay gelişirken bazı kişilerde eğitimle desteklenerek geliştirilebilir. Bu nedenle resim yapma ve çizme becerisi doğuştan gelen bir yetenek olmaktan çok öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir beceridir.

Doğa renk, leke, doku çalışması, desenle, yanı sıra çizimle ifade edilebilecek nesnelerle doludur, insan imgelemi çizimle iyi bir biçimde ifade edilebilmektedir. Rüyalarımızda yaşanan durumlar ve nesneler çizimle unutulmadan ifade edilebilir.

İmgelemden çizimde, nesneler farklı bir bağlamda oturabilir, dünya hakkında şiirsel bir yeniden değerlendirmeye dönüşebilir. Çizimde nesnelerin işlevi ve amaçları hakkında çizer anlaşılır bir öykücü durumunda (iç dünyasını) açarak, nesnelere yeni bir “bağlam”  oluşturur.

Bu çalışmaya katılarak mesleki ve bireysel anlamda yaşadığı varoluşsal gerçekliği ortaya koymayı deneyebilirsiniz. Bunun için bir ön resim bilgisi ya da iyi bir çizim becerisi aranmamaktadır. Yargısız ve yüksüz biçimde yapılacak değerlendirme, çizimlerden yola çıkan bir iç psikolojik süreç analizi olmaktan çok yaşanan alanın, nesnel ve bireysel gerçekliğin bir aradalığının ifadesi olarak görülecektir.  Çizimle ortaya konan bir ifade bir yeni yaratımdır ve kişiyi iyi hissettirme ve ödüllendirme potansiyeli vardır.

Bir anlamda çizim akıp giden yaşamda bir duruş ve bir nefes alıştır. Çizim  “Oradaydım ve bu olanlara tanık oldum” ve “bu benim tanıklığımın bir ifadesidir” anlamına gelmektedir.  Çizer her zaman bir anlam bulma peşinde değildir, anlamı çizerin ortaya koyduğu eseri izleyenler kendi dünyalarından hareket ederek ortaya koyabilirler. Bu noktadan hareketle çizim çalışması sonuçları katılımcının onaylaması durumunda, kongre yönetiminin belirlediği bir alanda kongre içinde sergilenebilecek ve bütün katılımcıların izlenimine sunulacaktır.

Bu çalışmada katılımcılarla  çizimle kendini ifade etme ve duygu ve düşüncelerini, düşlerini dışavurarak iyi hissetme çalışması planlanmıştır. Bu amaçla katılımcılara 50-70 resim kağıdı üzerine kurşun kalem, grafik kalemleri, charcoal, mürekkep, fırçalar gibi kongre ortamında kullanılabilecek malzemeler hazırlanacaktır.   Yönlendirici katılımcıların imgelemlerini harekete geçirerek çizimlere dönüştürmelerini kolaylaştırmaya çalışacaktır.

Kaynaklar:

Complete art foundation course. Tappenden C, Taylor A, Thomas P. 2006 Great Britain

Wood, Paul. 2002. Conceptual Art. London: Tate Publishing. Series: Movements in Modern Art.

Malchiodi, C.A. (2003). Handbook of art therapy. New York: Guilford.

The Effects of Creative Art Therapy in Cancer

Duyurular

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.